Mat på Trondheim Vikingmarked

posted in: Dugnadsblogg | 0

Best er gildet,
gjeng du ut att
heil i sinn og sans.

Håvamål 14

Trondheim Vikingmarked har de få årene det har eksistert fått rykte på seg for å være et svært godt og autentisk marked med god stemning og dyktige utstillere. En egen komite fra Trondheim vikinglag siler alle søkere gjennom et forholdsvis trangt nåløye. Bare de beste utstillerne med håndlagede varer basert på arkeologiske funn får slippe til.

Opplegget rundt matsalget har ikke vært like strengt tidligere, men i år ønsket både arrangementskomiteen og mattilbyderne, Organisasjonen Landsbyen, å gi en helhetlig matopplevelse fra vikingtiden uten forstyrrelser i form av moderne ingredienser. Ut med kaffe, brus og vafler, inn med grillet kjøtt av storfe, hest og gris, leiv med historisk tilbehør som honning og ost, samt saft og blæng, sistnevnte er en frisk styrkedrikk basert på surmelk. Sagatekster om maten ble samlet og menyen satt sammen av middelalderfilolog Sunniva Saksvik.

Omgivelsene måltidene skulle inntas i fikk også et løft, med himlinger i form av store trekanttelt, gjerder av flettverk og en ny portal, alt for å gi matopplevelsen en hyggelig og historisk ramme. Mange publikummere fikk en liten historieleksjon da de spurte etter kaffe, men alle gikk fornøyd derifra, en opplevelse rikere. En folder med sagatekster om maten og informasjon om de forskjellige rettene ble trykket opp og delt ut til nysgjerrige besøkende.

Det nye opplegget var en suksess, både hos publikum og kresne arrangører.

Et titalls dosere stekte leiv og grillet kjøtt over en lav skinnsko i fire samfulle dager. Resultatet er et lass klingende mynt i landsbykassa og mer å bygge landsby for!

Gildehall!
Gildehall!

Leave a Reply